Nechci si už nabírat
rohlíky v igelitových rukavicích, nechci přemýšlet, kdo se skrývá pod tou
rouškou, která mě právě pozdravila (a byla to tahle rouška, nebo ta vedle?), chci
zpět obyčejný život. Zatím to nejde, tak alespoň „ladím“ na pozitivní myšlení.
Třeba fialkově.
Máme
zahrádku plnou fialek. Tedy, měli jsme, než jsem je natrhala do
hrnce.
Moje
maminka fialky milovala. Vždy na jaře jsem jí s láskou nosila velké,
vlastně malé, pugétky těchto nádherně voňavých kytiček, které tam u nás, rostly
v tuto jarní dobu snad všude. Maminka milovala jejich barvu i vůni.
K MDŽ jsme jí s bráchou, v drogerii na náměstí, kupovaly
lahvičku tehdy velmi oblíbených „Živých květů“, jak jinak, než s vůní
fialek.
U
nás na zahrádce by se mamince líbilo. Naše zahrada je fialkami posetá. Já vím,
byla - než mě napadlo udělat fialkový sirup. Má prý blahodárné účinky. Je dobrý
proti kašli, protože obsahuje látky, které podporují vykašlávání. To se v této době opravdu hodí. Také se používá při bolestech hlavy (to vážně ocením)
a při neklidném spánku. Sirup můžete užívat jen tak, na lžičku, nebo si z něj
udělat lahodnou limonádu. Kdo mě zná tak ví, že já jsem levandulová, fialkový
sirup je má premiéra, ale proč nezkusit něco nového. Jdeme na to:
Až
oškubete všecky zahrady a stráně v okolí, stačí vám cca 40 g kvítků, vložte květy do hrnce a
zalijte 1 l. převařené vychladlé vody.
Nechte stát 24 hodin pod pokličkou. Po vylouhování tekutinu přeceďte, přidejte 1 kg cukru a cca 20 min. povařte. Ke
konci varu ještě přidejte šťávu z jednoho
citronu, nejlépe BIO (nebo lžičku kyseliny citronové), to kvůli konzervaci.
Teď sirup změní barvu. Hotovo. Naplňte do skleniček a pak už si jen
pochutnávejte.
Přiznám
se, že jsem čekala trošku fialovější barvu, můj sirup má spíš barvu ovocného
čaje, ale nevadí, je výborný.
Pokud
rádi mlsáte, můžete zkusit třeba cukrové
fialky. Květy potřete rozšlehaným bílkem a namočte v moučkovém cukru.
Rozložte na plech a nechte usušit. Tuhle mlsku zkusím zase příště.
Z fialek
lze vyrábět spoustu jiných dobrot, např. je můžete přidat i do medu, nebo si
vyrobit fialkový olej, tinkturu anebo si je jen tak namíchat do salátu, či s nimi
ozdobit odpolední svačinku. Zkrátka, co kdo chcete.
Dobrou
chuť a hodně zdraví.
Žádné komentáře:
Okomentovat